Защо и как трябва да се борим с климатичните промени

В последните няколко десетилетия температурите са се покачили, сезоните на горските пожари са станали с месеци по-дълги от преди, ледът в Антарктика е започнал да се топи 6 пъти по-бързо, цветовете на кораловите рифове са избелели и комарите са разширили своята територия и са способни да разпространяват болести до повече хора.

Всички тези промени са причинени от промяната в климата. А промяната в климата е причинена основно от нас.

Хората оказват влияние върху климата чрез изсичането на горите, изгарянето на изкопаеми горива, масовото отглеждане на добитък и други дейности. Тези дейности добавят огромни количества парникови газове към тези, които вече се отделят по естествен път, и така те засилват парниковия ефект и глобалното затопляне.

 

Ето 5 начина, по които можеш да помогнеш с борбата срещу изменението на климата сега!

1.Пестете енергия

Пестенето на енергия не само спестява пари, а и помага и за намаляване на емисиите.

2.Подобрете диетата си

В Европейският съюз, производството на месо и млечни продукти е отговорно за около 12-17% от емисии на парникови газове, а в целия свят животновъдната индустрия произвежда повече емисии на парникови газове, отколкото всички превозни средства заедно. Няма нужда да сте веган или вегетарианец, защото дори и малко намаляване на количеството месо и млечни продукти, които ядем може да намали ефекта който земеделието оказва върху околната среда. 

Също когато купувате плодове и зеленчуци се опитвайте да купувате органични опции. Органичните храни обикновено са не само по-здравословни, но и отглеждането им защитава околната среда.

3.Избягвайте пластмасата

Пластмасата присъства в почти всеки аспект от живота ни. Трайността на материала е най-големият му недостатък - ние се мъчим да се отървем от него. Почти всяка пластмаса се произвежда от изкопаеми горива и във всяка фаза от жизнения си цикъл пластмасата отделя парникови газове.

4.Споделяйте 

Ако притежаваме по-малко и използваме повече предмети заедно ни се налага да произвеждаме по-малко неща, и това спестява ресурси.

5.Придвижвайте се с колело

Щом се отнася до защитата на климата, велосипеда е много по-добър избор в сравнение с автомобили, мотоциклети, електрически скутери и т.н., защото не отделя вредни газове.

Все още има време за действие. Всяко следващо покачване на температурата е по-лошо за планетата от предишното. Но те не са неизбежни. Не е късно да забавим изменението на климата, стига да действаме сега.

Лиляна Русева / Lilyana Ruseva
Author: Лиляна Русева / Lilyana Ruseva